Lääkkeet ja apuvälineet

Lääkkeet

Matkalle mukaan otettavat lääkkeet kannattaa pakata käsimatkatavaroihin ja säilyttää alkuperäisessä pakkauksessaan.

Lentokoneissa on aina peruslääkintätarvikkeita kuten särkylääkettä, nenäsumutetta ja laastaria. Kaikissa lentokoneissa on myös sydäniskuri (defibrillaattori), sekä muita ensiapuvälineitä, joita tarvittaessa voi käyttää ainoastaan koulutetut terveydenalan ammattilaiset.

Lääkehappi

Lentokoneen lääkehappi on tarkoitettu vain äkillisiä sairastapauksia varten. Mikäli tarvitset lääkehappea lennon aikana, sinun on itse tuotava tarvitsemasi happi.

Lennolla voi olla korkeintaan neljä happipulloa. Mikäli haluat ottaa lääkehappea mukaan koneeseen, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Huomaa: Sekä meno- että paluumatkalla on lähtöselvityksessä esitettävä lääkärintodistus siitä, että kykenet matkustamaan lentokoneessa ja että mukanasi oleva happi riittää.

Terveydentila

Lentäminen voi rasittaa kehoa ja aiheuttaa stressiä. Jos saat (tai olet hiljattain saanut) hoitoa johonkin sairauteen, suosittelemme ottamaan yhteyttä lääkäriin ja varmistamaan, että voit matkustaa lentokoneessa. Tarvittaessa lääkäri kirjoittaa sinulle todistuksen terveydentilasta.

Sairaudet

Tartuntatautia (kuten vesirokkoa, vihurirokkoa, tuhkarokkoa, sikotautia tms.) sairastavan ei kannata matkustaa. Sairaus voi tarttua kanssamatkustajiin, ja jos oireesi ovat näkyviä, voidaan lennolle pääsy evätä. Siksi on tärkeää, että sinulla on kattava matkavakuutus. Tutustu matkavakuutuksesi ehtoihin jo ennakolta.

Kipsi ja lentäminen

Useimmiten kipsi ei estä lentämistä, mutta turvotus kipsin alla voi aiheuttaa kipua ja hidastaa paranemista. Jos kipsin laittamisesta on kulunut alle 48 tuntia, ei potilaan pitäisi lentää. Mikäli sinun on lennettävä 48 tunnin sisällä kipsaamisesta, on kipsi halkaistava, että voit matkustaa lentokoneessa.

Mikäli lentosi kestää yli kuusi tuntia, tarvitset lääkäriltä todistuksen (”fit-to-fly”), jossa todetaan, että voit lentää kipsin kanssa.

Jos lähtöselvityksessä tai koneeseen noustessa käy ilmi, että matkustaja on liian sairas lentääkseen, voi kapteeni evätä koneeseen pääsyn.